Skip to main content

Răspunsul la întrebarea “Câte gospodării sunt în sărăcie energetică în România?” este “Depinde”. Totuși, vom încerca în continuare să oferim o imagine asupra dimensiunii sărăciei energetice în România aplicând o serie de indicatori des utilizați în practică.

Există DIFERIȚI INDICATORI care cuantifică sărăcia energetică în România.

Dacă ne raportăm la datele statistice ale UE ce indică arieratele la facturile de utilități în 2019, reiese că 13,7% din populația României avea restanțe la facturile de utilități (Eurostat, 2021).

Pe de altă parte, procentul populației care nu a putut să-și mențină casa suficient de caldă a fost de 9,3%, în 2019 (Eurostat, 2020).

Dintr-o perspectivă mai analitică, pe baza diferiților indicatori convenționali de cost, procentul celor săraci energetic în 2018 a fost evaluat la următorul nivel:

  • aproximativ 10% din gospodăriile la nivel național cheltuiesc mai mult pentru energie decât majoritatea familiilor;
  • 13% dintre familii se încadrează sub pragul sărăciei după ce au plătit facturi excesiv de mari;
  • 11,7% practică subconsumul, pentru că nu își permit să-și susțină nevoile energetice, ceea ce reprezintă o formă de sărăcie energetică ascunsă;
  • pentru 45,3% din populație facturile la energie reprezintă o povară prea grea în bugetul gospodăriei proprii, ceea ce produce o stare de vulnerabilitate energetică pentru 1 din 2 români.

Totodată, în România, încălzirea parțială și temporară a camerelor este o practică comună în peste 50% dintre gospodării (Ministerul Energiei, 2016). Încălzirea sub standarde, uneori, sau supraîncălzirea sunt practici de adaptare mult utilizate.

IMPORTANT DE ȘTIUT:

Gospodăriile care beneficiază de un fel de protecție non-financiară nu sunt cuantificate.

Alte manifestări ale sărăciei energetice – cum ar fi ineficiența fondului de clădiri, modele de consum ineficient, poluarea interioară și exterioară, sărăcia energetică extremă și deconectarea etc. – nu sunt luate în considerare și, în acest caz, rămân neabordate.

Având în vedere varietatea manifestărilor sărăciei energetice, informațiile pentru a informa un indicator mai complex, pe baza datelor structurale legate de venituri, cheltuieli, date demografice și comportamentale, sunt dificil de adunat din cauza inconsecvenței lor, a diferitelor instituții care pretind acces limitat asupra lor sau a inexistenței lor.

Leave a Reply