Skip to main content

România are un STOC DE CLĂDIRI VECHI, cu doar 6% din clădirile rezidențiale construite după 2000, în timp ce jumătate din acesta este mai vechi decât 1970, cu investiții reduse ulterior.

În timp ce strategiile naționale vizează reducerea consumului anual al clădirilor multifamiliale renovate la 100 kWh/mp (ANRE, 2018), NU EXISTĂ încă planuri cu privire la casele unifamiliale și nicio evaluare a efortului efectiv de renovare necesar.

Cu toate acestea, pentru a provoca o schimbare reală, aceste intervenții trebuie să țină cont de nevoile de încălzire.

Un instrument de calcul al consumului clădirilor rezidențiale realizat de către CSD evidențiază casele unifamiliale drept cei mai mari consumatori din sectorul rezidențial în funcție de nevoile lor energetice.

În general, CASELE UNIFAMILIALE trebuie să facă față celui mai mare efort energetic potențial pentru a ajunge la o temperatură constantă de 21 de grade, deoarece necesită între 255 și 900 kWh/mp/an pentru a asigura condiții acceptabile de locuire, în funcție de materialul de construcție, zona climatică și combustibilul utilizat.

Acest efort se situează mult peste consumul mediu real european în zona rezidențială de 180 kWh/mp și media națională de 300 kWh/mp, după cum arată datele Comisiei Europene.

Dintr-o perspectivă a NEVOII UNUI STANDARD DE ÎNCĂLZIRE, cea mai mare cerere de energie este asociată cu clădirile din cărămidă din anii 1960, de 50 mp, cu 2 camere și care folosesc lemne pentru încălzire, deoarece ar putea fi nevoite să consume între 520 și 900 kWh/mp/an pentru a ajunge la o temperatură interioară acceptabilă.

Având în vedere volatilitatea pieței lemnului, aceste gospodării pot fi expuse la prețuri uriașe în special în timpul sezonului de vârf și ar putea fi nevoite să-și reducă drastic consumul pentru a se menține la buget. Un raport al CSD (Jiglău, Sinea & Murafa, „Sărăcia energetică și consumatorul vulnerabil. Evidențe din România și Europa”, 2017) a arătat că încălzirea cu lemne poate depăși costurile cu electricitatea pentru unele familii în timpul sezonului de vârf.

Leave a Reply

fifteen − 10 =