Schimbul de experiență și de bune practici cu orașe europene avansate în tranziția energetică joacă un rol important pentru dezvoltarea orașelor mici din România. De aceea, prin proiectul ENERTOWN (Energy Education for Sustainable Urban Localities/Educație în domeniul energiei pentru localități urbane sustenabile), finanțat de Innovation Norway și coordonat de Centrul pentru Studiul Democrației (inițiatorul ORSE), un grup format din 24 de persoane provenite din cele patru municipalități incluse în proiect – Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Huedin – a efectuat, în perioada 23-27 octombrie 2023, o vizită de lucru în localitatea Stavanger din Norvegia, țară ce conduce în Europa la capitolul sustenabilitate.
Pe parcursul vizitei, membrii grupului au fost găzduiți de partenerii de la Universitatea din Stavanger. Între activitățile de pe parcursul vizitei s-au numărat:
– Activități care au contribuit la înțelegerea importanței pe care o are implicarea cetățenilor în procesul de tranziție și dezvoltarea de instrumente de comunicare cu cetățenii: o sesiune de formare, accentul fiind pus pe îmbunătățirea mijloacelor de comunicare cu membrii comunităților locale, în special pe teme legate de tranziția energetică, comportamentul în raport cu energia, în contextul mai larg al schimbărilor climatice;
– Activități care țintesc spre înțelegerea rolului pe care îl au partenerii sociali și științifici locali și regionali în procesul de tranziție pentru a genera idei inovatoare: întrevederi cu reprezentanți ai Universității din Stavanger, între care și Vice-rectorul pentru Cercetare și Inovare, Marte Solheim, și discuții despre modul în care universitatea interacționează cu autoritățile locale și cu mediul de afaceri din Stavanger și din regiune pentru elaborarea de politici publice și pentru pregătirea forței de muncă în contextul tranziției energetice;
– Activități de identificare de bune practici: vizitarea unor obiective urbanistice și dezvoltare durabilă, pentru a înțelege contextul specific social și economic al tranziției energetice și provocările întâmpinate de comunitățile locale și gospodăriile individuale în procesul de tranziție;
– Schimburi de experiențe cu comunitatea de români din Norvegia, înțelegerea experienței norvegiene din perspectiva românilor: Întâlniri cu reprezentanți ai comunității științifice și antreprenoriale de români din Stavanger, ocazie cu care s-au purtat discuții pentru stabilirea unor colaborări viitoare.
Una dintre cele mai importante concluzii ale acestui schimb de experiență este că soluțiile concrete la provocările complexe aduse de tranziția energetică pot veni după ce sunt îndeplinite două condiții principale: 1) conștientizarea și 2) crearea unui climat de cooperare atât in interiorul primăriilor, cât și între primării și comunitate (cetățeni, instituții de învățământ, mediu de afaceri), astfel încât soluțiile să nu fie impuse de sus în jos, dar nici de jos în sus (atunci când comunitatea reacționează, dar autoritățile nu fac nimic).
Chiar dacă înregistrează nivele de bunăstare și posibilități financiare diferite, și în orașele mici din România, dar și în cele din Norvegia, îngrijorările privind efectele crizei energetice, resimțite ca o scădere în nivelul bunăstării sau calității vieții în ansamblu, sunt asemănătoare. De asemenea, mecanismele de adaptare la nivel de gospodărie și comunitate sunt foarte asemănătoare.
Dat fiind că primăriile nu pot interveni direct la nivel de comportament în casele oamenilor, ce pot face este să își asume un rol mai pronunțat de comunicare și consiliere în raport cu cetățenii în ceea ce privește impactul crizei energetice și soluțiile la care oamenii pot recurge acasă. Acesta a fost unul dintre mesajele principale venite de la interlocutorii norvegieni și un aspect asupra căruia s-a lucrat în sesiunea de formare cu reprezentanții celor patru municipalități din România.
De asemenea, o soluție recomandată de experții proiectului pentru îmbunătățirea modului de interacțiune a primăriilor mici cu nivelul central este să acționeze colectiv pentru creșterea gradului de cooperare în vederea accesării de fonduri europene, ori obținerea de informații privind dinamica macro a tranziției energetice. Așadar, primăriile din orașele mici sunt încurajate să se folosească de rețelele de primării existente sau să formeze alte rețele formale sau informale noi, care să acționeze unitar în raport cu nivelul central.
De altfel, în cadrul vizitei de lucru, au fost puse bazele unor interacțiuni cu privire la accesarea de fonduri pentru reabilitări termice între primăriile din proiect – Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Huedin – și parteneri din zona Clujului, care îi pot ajuta să acceseze fonduri pe diversele linii de finanțare disponibile.
De asemenea, dialogul inițiat cu experții din Norvegia a evidențiat că școlile pot prelua componenta de conștientizare, educație și modelare de comportament cu privire la tranziția energetică.
Proiectul „Educație energetică pentru localități urbane durabile – ENERTOWN” este finanțat de Innovation Norway prin Granturile Norvegiene 2014 – 2021 (https://www.innovasjonnorge.no, Working together for a green, competitive and inclusive Europe), prin programul „Energy Programme in Romania”, având o finanțare de 195.774 EURO, cu o valoare a grantului de 174.696 EURO.
Proiectul ENERTOWN a demarat în luna aprilie 2023 și este derulat de Centrul pentru Studiul Democrației (CSD), inițiatorul Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE), în parteneriat cu Universitatea Stavanger din Norvegia, alături de ECERA – organizație non-guvernamentală cu expertiză în zona de politici energetice și de mediu – și de Servelect – companie cu expertiză în managementul energetic al mai multor localități din categoria urbanului mic. Mai multe informații despre proiect se regăsesc pe website-ul: https://www.enertown.ro/