Skip to main content

Domenii de expertiză

Observatorul Sărăciei Energetice în România fructifică o rețea consistentă de expertiză dezvoltată de către Centrul pentru Studiul Democrației, de-a lungul anilor de activitate în domeniu.

Grupul de specialiști cuprinde experți de top în domeniile lor de activitate, bine conectați cu subiectul sărăciei energetice atât la nivelul cercetării academice, cât și al dezbaterii politice.

Experții ORSE acoperă următoarele domenii de expertiză:

1

Norme și legislație în construcții, eficiența energetică a clădirilor
2

Sărăcia energetică urbană și clădirile multifamiliale
3

Sărăcia energetică rurală, consumul de lemn și clădirile din chirpici
4

Audit clădiri și consiliere privind consumul de energie
5

Sănătate și bunăstare
6

Guvernanța pieței energetice și actorii relevanți
7

Surse de energie durabile și modele inovatoare de consum
8

Programe de înlocuire a tehnologiei casnice
9

Sărăcie energetică extremă. Drepturi și libertăți
10

Scheme de sprijin financiar și nefinanciar (finanțare UE, finanțare privată, scheme de afaceri sociale)
11

Politica UE privind clima și energia
12

Indicatori
13

Configurație instituțională pentru a răspunde sărăciei energetice (ex: ghișee unice)

Echipa de proiect

echipa anca sinea orse - saracie energetica
Cofondator și coordonator proiect

Anca Sinea

Anca Sinea este cadru universitar asociat departamentului de Științe Politice al FSPAC din Universitatea Babeș-Bolyai. Este doctor și cercetător în Științe Politice, studiind teme precum poziționarea României în politica energetică europeană, sărăcia energetică în regiunea CEE, comportamentul de consum al energiei în mediul rezidențial, forme extreme de vulnerabilitate energetică, piețe informale în zone de vulnerabilitate energetică, metode de cercetare a sărăciei energetice. Anca Sinea este dublu-licențiată în Relații Internaționale (SNSPA, București) și Științe Politice (Université Paris X) și are o diplomă de masterat în domeniul Relațiilor Internaționale la Academia Diplomatică din Viena și Universitatea din Viena. Anca este membru în boardul de coordonare a rețelei europene de expertiză în domeniul sărăciei energetice, COST ENGAGER, membru în boardul de coordonare a proiectului H2020 ENCHANT, este asociat în calitate de expert diferitor inițiative și consorții europene care au ca obiectiv influențarea agendei publice europene pe tema sărăciei energetice, inclusiv în calitate de expert asociat Energy Poverty Advisory Hub (EPAH). Activitatea academică se reflectă într-o serie de publicații relevante pe tema sărăciei energetice.
echipa george jiglau orse - saracie energetica
Cofondator și coordonator proiect

George Jiglău

George Jiglău este lector universitar în Științe Politice la Universitatea Babeș-Bolyai și președinte al Centrului pentru Studiul Democrației. Având un background în domeniul politicii comparate, a devenit preocupat de politici energetice, cu accent pe tema transdisciplinară a sărăciei energetice, începând cu anul 2016, odată cu dezvoltarea acestei agende de cercetare în cadrul CSD. De atunci, a luat parte la elaborarea rapoartelor și documentelor de politici publice pe tema sărăciei energetice ale CSD și a transpus aceste interese și în activitatea sa academică, reflectată în implicarea în rețele internaționale de cercetători, proiecte de cercetare și scrierea de articole academice.
corina murafa echipa experti saracie energetica - orse
Expert, membru permanent în Comitetul Economic și Social European (CESE)

Corina Murafa

Corina Murafa este expertă în politici publice în domeniul climei, energiei și sustenabilității, având experiențe profesionale si de consultanță pentru instituții precum Frankfurt School of Management, Banca Mondială, OMV Petrom, Deloitte, Cancelaria Primului Ministru, etc.

Cel mai recent a condus echipa internațională de consultanți care a asistat Guvernul României și Comisia Europeană în elaborarea Planurilor Teritoriale privind Tranziția Justă în România.

Corina reprezintă în prezent societatea civilă în Consiliul Economic și Social al României. Ea deține un master în politici publice de la Hertie School of Governance, Berlin, și un doctorat în studii economice la Academia de Studii Economice din București, unde de altfel și predă în cadrul FABIZ.

Corina a co-fondat și condus timp de cinci ani biroul din România al Ashoka, cea mai mare rețea globală de susținere a antreprenorilor sociali, inițiind și conducând totodată programul global al Ashoka privind planeta și clima.

andreea vornicu echipa experti saracie energetica - orse
Senior expert în analiza de date

Andreea Vornicu

Andreea Vornicu este doctor și cercetător în Științe Politice și Dezvoltare Internațională. Andreea combină interesele academice legate de dezvoltarea sustenabilă a societăților cu cercetarea aplicată în domeniul sărăciei energetice. În ultimii ani, Andreea a fost implicată în numeroase proiecte de cercetare și de policy și a desfășurat activități de teren în diverse țări din Europa Centrală și de Est și Orientul Mijlociu, dezvoltând expertiză în domeniul de policy și distribuția actorilor interesați în procesul de luare a deciziilor privind sărăcia energetică.

Cel mai recent proiect în care Andreea este implicată este “Facilitating Socially Just Carbon Pricing Policies in Central and Eastern Europe”, prin care, alături de cercetători din Polonia și Germania, explorează modul în care mecanismele de taxare a carbonului pot fi aplicate într-o manieră care să reducă sărăcia energetică și să susțină procesele de tranziție justă, dezvoltând și o competență specifică în politicile privind ETS în regiunea central-est europeană.

Strategic Communication Consultant

Teodora Cimpoi

Teodora este expert în comunicare, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniile energiei și schimbărilor climatice. Și-a construit cariera ca jurnalist economic în unele dintre cele mai importante redacții din România. În 2018, a fondat platforma media de nișă NewsEnergy.ro, prin care contribuie activ la informarea și educarea publicului cu privire la tranziția energetică și politicile europene în domeniu.

Este gazda unui podcast dedicat acestor teme, unde promovează conversații de substanță despre sustenabilitate, energie curată și politici climatice.

În calitate de consultant extern, Teodora sprijină proiecte de interes general în domenii precum combaterea sărăciei energetice, eficiența energetică, dezvoltarea comunităților de energie regenerabilă, tranziția justă și tehnologiile curate. Face parte din echipa ORSE încă de la început, având un rol esențial în comunicare și reprezentare publică, inclusiv în relația cu mass-media.

Este speaker și moderator la evenimente de profil și are numeroase apariții la TV și radio, unde este invitată în calitate de expert în tranziția energetică. Prin aceste intervenții, ajută la o mai bună înțelegere publică a temelor legate de sustenabilitate și energie curată.

Compliance & Data Protection Expert

Melania Leşe

Melania este doctorandă în cadrul Departamentului de Științe Politice al Universității Babeș-Bolyai, unde a absolvit anterior programele de licență în Drept și Științe Politice. În prezent, ocupă funcția de Director Executiv al Centrului pentru Studiul Democrației, poziție din care coordonează și contribuie strategic la implementarea unor proiecte de cercetare și cercetare aplicată, atât la nivel național, cât și la nivel european.

Ariile sale de interes academic vizează drepturile și libertățile cetățenești, analizate în corelație cu fenomene precum sărăcia energetică, tranziția justă, educația și participarea civică, respectiv dinamica societății civile.

Junior expert în cercetare și analiză date

Maria Olariu

Maria este doctorandă în Științe Politice la Universitatea Babeș-Bolyai și licențiată în Comunicare la Universitatea de Vest din Timișoara. A absolvit un masterat în Proiectarea Cercetării și Analiza Datelor la FSPAC. În calitate de asistent de cercetare în cadrul Departamentului de Științe Politice, contribuie la proiecte axate pe sărăcia energetică, echitatea socială, accesul la servicii de sănătate, discriminare și intersecția dintre comunicare și elaborarea politicilor. Pe lângă activitatea de cercetare, realizează conținut pentru site-ul și rețelele sociale ale Centrului pentru Studiul Democrației, extinzându-și implicarea și în comunicarea online.

Junior expert în colectare și analiză date

Onur Petenchia

Onur este absolvent de Științe Politice și masterand în Proiectarea Cercetării și Analiza Datelor la UBB Cluj. Ca student s-a implicat în proiecte de cercetare aplicată pe teme de politici energetice și politici de locuire, cu accent pe problemele cu care se confruntă tinerii. De asemenea, are o activitate continuă în mediul ONG și în zona politică, participând activ ca voluntar în campanii electorale și ca stagiar la Parlamentul European.

În prezent, în ORSE, coordonează activitatea de culegere de date din teren prin sondarea gospodăriilor din mediul rural.

Junior expert în cercetare și analiză date

Bartok Szilard

Bartok este absolvent de Științe Politice și masterand în Proiectarea Cercetării și Analiza Datelor la UBB Cluj. În calitate de masterand, s-a implicat în proiecte de cercetare pe tema sărăciei energetice prin analize de date, realizarea de rapoarte de cercetare sau construirea de chestionare pentru sondaje de opinie. De asemenea, este activ în proiecte internaționale care vizează participarea politică a tinerilor în România și în străinătate.

În momentul de față, prelucrează bazele de date care fundamentează analizele anuale ale ORSE privind starea sărăciei energetice din România.

Echipa de experţi

ancuta maria magurean expert - orse

Ancuța Maria Măgurean

Ancuța Maria Măgurean are 12 ani de experiență în domeniul eficienței energetice a clădirilor, fiind auditor energetic pentru clădiri gradul I, cadru didactic la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, expert al Comisiei Europene, Vicepreședinte al AAECR (Asociația Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România).

Activitatea ei se concentrează atât pe componenta de inginerie, prin elaborarea de audituri energetice, abordate holistic, cu propunerea de soluții tehnice (pentru HVAC, DHW, iluminat și surse regenerabile de energie), care să conducă la creșterea performanței energetice a clădirilor, cu focus pe implementarea conceptului de proiectare nZEB (nearly Zero Energy Buildings), pentru o gamă largă de clădiri, cu asigurarea de suport tehnic pentru autoritățile municipale, cât și pe componentele de activitate didactică și cercetare științifică.

Este cadru didactic la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, titular al cursului: „Auditarea și Certificarea Sistemelor Energetice”, în cadrul masteratului “Energii Regenerabile”. Este lector la cursuri universitare postuniversitare pentru creșterea competențelor profesioniștilor (arhitecți și ingineri) în eficiența energetică a clădirilor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și la  Universitatea “Gheorghe Asachi” din Iași, respectiv la cursuri de formare auditori energetici pentru clădiri în cadrul AAECR. Este implicată în calitate de expert al Comisiei Europene în evaluarea proiectelor de cercetare în domeniul eficienței energetice a clădirilor, finanțate prin programul HORIZON.

Cercetarea ei științifică se concentrează, de asemenea, pe eficiența energetică a clădirilor, inclusiv simulări termotehnice avansate, bazate pe metode numerice și tehnici de Inteligență Artificială introduse și aplicate în domeniul ingineriei civile. Este recenzor la jurnale științifice ISI.

Începând cu 2014 face parte din echipe internaționale în proiecte de cercetare cu finanțare europeană (IEE, HORIZON 2020), pe tematici ca: proiecte-pilot pentru implementarea nZEB în clădiri nerezidențiale, evaluarea nivelului de implementare al cerințelor EPBD (Directiva Performanței Energetice a Clădirilor), cu scopul aducerii de amendamente directivei.

maria elena seemann echipa experti saracie energetica - orse

Maria-Elena Seemann

Maria-Elena Seemann este absolventă a Facultății de istorie și filologie, specializarea Limba şi literatura franceză din cadrul Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, având totodată studii de master în domeniul managementului public în cadrul Universității Aix-Marseille, Institutul de Management Public și Guvernanță teritorială din Aix en Provence.

Începând cu anul 2011 – Manager public în cadrul Primărei municipiului  Alba Iulia, coordonator al compartimentului de Relații internaționale, parteneriate și inovare urbană, implicată în scrierea și implementarea de proiecte cu finanțări nerambursabile în domenii precum mobilitate urbană durabilă, eficiență energetică sau incluziune socială.

andrei ceclan echipa experti saracie energetica - orse

Andrei Ceclan

Andrei Ceclan este activ implicat în domeniul eficienței energetice de peste 17 ani, prin mai multe roluri indeplinite: președinte al asociației profesionale Societatea Auditorilor și Managerilor Energetici din România (SAMER), auditor energetic complex pentru industrie și manager energetic pentru localități în cadrul companiei de inginerie și servicii energetice Servelect, președinte al Consiliului de Administrație al Fondului Român pentru Eficiența Energiei (FREE), cadru didactic în Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, titular al cursului de Management energetic urban.

horia petran echipa experti saracie energetica - orse

Horia Petran

Horia Petran este cercetător științific principal și coordonator al Building Knowledge Hub din România, în cadrul INCD URBAN-INCERC, având o lungă activitate didactică ca asistent invitat sau profesor asociat la diferite universități tehnice din București (1997-2012) în domeniul performanțelor energetice ale clădirilor.

Membru fondator al Asociației Auditorilor Energetici din România pentru Clădiri și președinte al Asociației Cluster pentru Promovarea Clădirilor Aproape Zero Energetice Pro-nZEB. Din 2011, a contribuit continuu la dezvoltarea calificărilor și a schemelor de formare pentru a sprijini pregătirea și dezvoltarea sănătoasă a pieței construcțiilor din România pentru implementarea eficientă a conceptului nZEB.