Echipa de experți

Observatorul Sărăciei Energetice în România va fructifica o rețea consistentă de expertiză dezvoltată de către Centrul pentru Studiul Democrației, de-a lungul anilor de activitate în domeniu.

Grupul de specialiști cuprinde experți de top în domeniile lor de activitate, bine conectați cu subiectul sărăciei energetice atât la nivelul cercetării academice, cât și al dezbaterii politice.

Următoarele domenii de expertiză vor fi reprezentate în Observator de cel puțin un expert:

1

Norme și legislație în construcții, eficiența energetică a clădirilor
2

Sărăcia energetică urbană și clădirile multifamiliale
3

Sărăcia energetică rurală, consumul de lemn și clădirile din chirpici
4

Audit clădiri și consiliere privind consumul de energie
5

Sănătate și bunăstare
6

Guvernanța pieței energetice și actorii relevanți
7

Surse de energie durabile și modele inovatoare de consum
8

Programe de înlocuire a tehnologiei casnice
9

Sărăcie energetică extremă. Drepturi și libertăți
10

Scheme de sprijin financiar și nefinanciar (finanțare UE, finanțare privată, scheme de afaceri sociale)
11

Politica UE privind clima și energia
12

Indicatori
13

Configurație instituțională pentru a răspunde sărăciei energetice (ex: ghișee unice)

Echipa de proiect

echipa anca sinea orse - saracie energetica

Anca Sinea

Anca Sinea este cadru universitar asociat departamentului de Științe Politice al FSPAC din Universitatea Babeș-Bolyai. Este doctor și cercetător în Științe Politice, studiind teme precum poziționarea României în politica energetică europeană, sărăcia energetică în regiunea CEE, comportamentul de consum al energiei în mediul rezidențial, forme extreme de vulnerabilitate energetică, piețe informale în zone de vulnerabilitate energetică, metode de cercetare a sărăciei energetice. Anca Sinea este dublu-licențiată în Relații Internaționale (SNSPA, București) și Științe Politice (Université Paris X) și are o diplomă de masterat în domeniul Relațiilor Internaționale la Academia Diplomatică din Viena și Universitatea din Viena. Anca este membru în boardul de coordonare a rețelei europene de expertiză în domeniul sărăciei energetice, COST ENGAGER, membru în boardul de coordonare a proiectului H2020 ENCHANT, este asociat în calitate de expert diferitor inițiative și consorții europene care au ca obiectiv influențarea agendei publice europene pe tema sărăciei energetice, inclusiv în calitate de expert asociat Energy Poverty Advisory Hub (EPAH). Activitatea academică se reflectă într-o serie de publicații relevante pe tema sărăciei energetice.
echipa george jiglau orse - saracie energetica

George Jiglău

George Jiglău este lector universitar în Științe Politice la Universitatea Babeș-Bolyai și președinte al Centrului pentru Studiul Democrației. Având un background în domeniul politicii comparate, a devenit preocupat de politici energetice, cu accent pe tema transdisciplinară a sărăciei energetice, începând cu anul 2016, odată cu dezvoltarea acestei agende de cercetare în cadrul CSD. De atunci, a luat parte la elaborarea rapoartelor și documentelor de politici publice pe tema sărăciei energetice ale CSD și a transpus aceste interese și în activitatea sa academică, reflectată în implicarea în rețele internaționale de cercetători, proiecte de cercetare și scrierea de articole academice.
echipa andreea ianosiu orse - saracie energetica

Andreea Ianoșiu

Andreea Ianoșiu este studentă a programului de Masterat în Afaceri Internaționale Publice, din cadrul Departamentului de Politici Publice, Universitatea Central Europeană (CEU), Viena. Este licențiată în Științe Politice la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca cu mobilitate Erasmus la Universitatea din Utrecht. Interesele Andreei de cercetare vizează subiecte precum gestionarea pieței de energie în context de criză, descentralizarea sectorului financiar si reglementarea drepturilor digitale.
echipa andrei popa orse - saracie energetica

Andrei Popa

Andrei este absolvent al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, iar în prezent studiază în cadrul Departamentului de Politici Publice din Universitatea Central Europeană din Viena. Interesele lui Andrei se leagă de dezvoltarea urbană și rurală, împreună cu mișcările de prevenire a schimbărilor climatice. Regândirea sistemului de energie, pentru mediul urban, înspre soluții sustenabile, dezvoltarea sistemului locuințelor sociale către modele sustenabile și îmbogățirea biodiversității din mediul rural sunt câteva dintre temele de cercetare în jurul cărora Andrei își desfășoară activitatea academică.

Echipa de experţi

ana maria elian echipa experti saracie energetica - orse

Ana-Maria Elian

Ana-Maria Elian este urbanist cu specializare în Urbanism și Politici Publice și managing partner al MKBT: Make Better, o organizație care activează în dezvoltare locală și regenerare urbană în România.

E pasionată de procese participative de planificare urbană și caută să construiască punți între gândirea strategică a orașului și acțiuni locale, conduse de comunitate, dezvoltând programe și instrumente colaborative de acțiune pe teme precum locuirea, co-guvernanța și valorificarea spațiilor în prezent abandonate, activare urbană și comunitară. A coordonat proiectul „No Man`s Land” – un proiect de advocacy care a reușit să inițieze o ajustare a legii în Parlament pentru definirea și reglementarea așezărilor informale din România.

A fost implicată ca expert în elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală pentru zone urbane marginalizate din Municipiul Reșița și în diferite proiecte de asistență tehnică ale Băncii Mondiale pentru autorități locale și centrale pe teme legate de reziliență și regenerare urbană.

maria elena seemann echipa experti saracie energetica - orse

Maria-Elena Seemann

Maria-Elena Seemann este absolventă a Facultății de istorie și filologie, specializarea Limba şi literatura franceză din cadrul Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, având totodată studii de master în domeniul managementului public în cadrul Universității Aix-Marseille, Institutul de Management Public și Guvernanță teritorială din Aix en Provence.

Începând cu anul 2011 – Manager public în cadrul Primărei municipiului  Alba Iulia, coordonator al compartimentului de Relații internaționale, parteneriate și inovare urbană, implicată în scrierea și implementarea de proiecte cu finanțări nerambursabile în domenii precum mobilitate urbană durabilă, eficiență energetică sau incluziune socială.

andrei ceclan echipa experti saracie energetica - orse

Andrei Ceclan

Andrei Ceclan este activ implicat în domeniul eficienței energetice de peste 17 ani, prin mai multe roluri indeplinite: președinte al asociației profesionale Societatea Auditorilor și Managerilor Energetici din România (SAMER), auditor energetic complex pentru industrie și manager energetic pentru localități în cadrul companiei de inginerie și servicii energetice Servelect, președinte al Consiliului de Administrație al Fondului Român pentru Eficiența Energiei (FREE), cadru didactic în Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, titular al cursului de Management energetic urban.
horia petran echipa experti saracie energetica - orse

Horia Petran

Horia Petran este cercetător științific principal și coordonator al Building Knowledge Hub din România, în cadrul INCD URBAN-INCERC, având o lungă activitate didactică ca asistent invitat sau profesor asociat la diferite universități tehnice din București (1997-2012) în domeniul performanțelor energetice ale clădirilor.

Membru fondator al Asociației Auditorilor Energetici din România pentru Clădiri și președinte al Asociației Cluster pentru Promovarea Clădirilor Aproape Zero Energetice Pro-nZEB. Din 2011, a contribuit continuu la dezvoltarea calificărilor și a schemelor de formare pentru a sprijini pregătirea și dezvoltarea sănătoasă a pieței construcțiilor din România pentru implementarea eficientă a conceptului nZEB.

corina murafa echipa experti saracie energetica - orse

Corina Murafa

Corina Murafa este expertă în politici publice în domeniul climei, energiei și sustenabilității, având experiențe profesionale si de consultanță pentru instituții precum Frankfurt School of Management, Banca Mondială, OMV Petrom, Deloitte, Cancelaria Primului Ministru, etc.

Cel mai recent a condus echipa internațională de consultanți care a asistat Guvernul României și Comisia Europeană în elaborarea Planurilor Teritoriale privind Tranziția Justă în România.

Corina reprezintă în prezent societatea civilă în Consiliul Economic și Social al României. Ea deține un master în politici publice de la Hertie School of Governance, Berlin, și un doctorat în studii economice la Academia de Studii Economice din București, unde de altfel și predă în cadrul FABIZ.

Corina a co-fondat și condus timp de cinci ani biroul din România al Ashoka, cea mai mare rețea globală de susținere a antreprenorilor sociali, inițiind și conducând totodată programul global al Ashoka privind planeta și clima.

radu dudau echipa experti saracie energetica - orse

Radu Dudău

Radu Dudău este co-fondator și director al Energy Policy Group (EPG). Este conferențiar universitar la Universitatea București, unde predă Relații Internaționale. Din 2006 până în 2010, a fost director adjunct la Institutul Diplomatic Român al Ministerului Afacerilor Externe.

Este absolvent al Facultăților de Fizică și de Filozofie din cadrul Universității Iași. Deține un doctorat în filozofie (magna cum laude) de la Universitatea Konstanz (Germania), precum și un doctorat în Științe Politice (Relații Internaționale) de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA, București). A beneficiat de o bursă Fulbright de cercetare în cadrul programului de securitate națională al Harvard Kennedy School of Government (2011). De asemenea, a fost visiting fellow la Danish Institute of International Relations (Copenhaga, 2006) și bursier OSI/FCO-Chevening la Universitatea din Oxford (1999-2000). Domeniile sale principale de expertiză sunt securitatea energetică și geopolitica resurselor naturale.

andrei ilas echipa experti saracie energetica - orse

Andrei Ilaș

Andrei Ilaș este analist în energie și antreprenor. Andrei a terminat Științe Politice, Finanțe și Politici Publice la Universitatea București, Academia de Studii Economice și Hertie School. Andrei are peste 8 ani de experiență în sectorul energetic la nivel internațional în instituții interguvernamentale, non-profit și cu scopuri comerciale. Andrei a început cariera în domeniul energetic la Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA) ca analist de costuri, a lucrat pentru Banca Mondială și a fost analist senior la TransitionZero. Andrei este co-fondator și membru în boardul Cooperativa de Energie, primul furnizor român de energie verde și co-fondator al nrgi.ai, o platformă bazată pe inteligență artificială care deservește consumatorii industriali în înțelegerea mai bună a prețurilor la energie.
ioana petrescu echipa experti saracie energetica - orse

Ioana Petrescu

Ioana Petrescu este cercetător la Mossavar-Rahmani Center for Business and Government, din cadrul Harvard Kennedy School. Este și presedinte și co-fondator al Asociației Pur și Simplu Verde, un ONG care își propune să promoveze dezvoltarea durabilă în România. În prezent, Ioana Petrescu este și consultant pe probleme de fiscalitate și de reformă a administrației centrale pentru mai multe guverne din Europa și Orientul Mijlociu. În același timp, Ioana Petrescu conduce Centrul de Inovare și Leadership din cadrul SNSPA. De asemenea, din ianuarie 2016, este membru al board-ului Tech Lounge, un ONG care organizează Innovation Labs, un pre-accelerator național de afaceri în domeniul IT.

Ioana Petrescu este absolventă a Universității Harvard din Statele Unite. Ioana a obținut un master și un doctorat în economie de la această universitate. După absolvirea doctoratului, Ioana s-a remarcat în mediul academic american din poziția de cercetător în economie și politici publice la unul dintre cele mai prestigioase think-thank-uri americane, American Enterprise Institute. Apoi, pentru mai bine de trei ani a fost cadru universitar și îndrumător de doctorat la Școala de Politici Publice a Universității din Maryland, College Park. În vara anului 2013, după 14 ani de studii și muncă în S.U.A. a revenit în România pentru a-i fi consilier de stat pe probleme de economie Premierului Victor Ponta. Șase luni mai târziu, Ioana a fost numită ministrul Finanțelor Publice, în martie 2014. A devenit astfel prima femeie aflată în fruntea Ministerului de Finanțe, mandatul său luând sfârșit în decembrie 2014.

Fiind un ministru tehnocrat, într-un guvern social-democrat, Ioana Petrescu a fost susținător al mediului de afaceri și un luptător împotriva evaziunii fiscale. Printre proiectele de succes realizate în timpul mandatului său ca ministru de Finanțe sunt de remarcat: reducerea contribuțiilor sociale cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, rescrierea Codului fiscal și a Codului de procedură fiscală, scutirea de la impozitare a profitului reinvestit, reducerea cu 0,5 puncte procentuale a taxei pentru construcții speciale (de la 1,5% la 1%), lansarea „Spațiului Privat Virtual”, o platformă de comunicare online între ANAF și contribuabili, modernizarea Trezoreriei cu scopul de a o transforma în acceptator de plată cu cardul, eliminarea a 92 de taxe fiscale și parafiscale, reformă menită să reducă birocrația în cadrul fiscal, a pus bazele proiectului Loteriei Fiscale, a introdus o limită a tranzacțiilor în numerar pentru reducerea evaziunii fiscale, a modernizat și întărit direcția de prețuri de transfer și a semnat și promovat tratate internaționale pentru reducerea erodării bazei de impozitare prin transferul profiturilor multinaționalelor.

În 2017, a colaborat ca expert cu European Economic and Social Committee din Bruxelles pentru a finaliza directiva referitoare la schimbul de date între administrațiile fiscale și reducere a erodării bazei de impozitare.

Ioana Petrescu a fost vicepreședinte, coordonator al Consiliului de Strategii Guvernamentale și coordonator al departamentului economic al partidului PRO România între 2018 și 2020.

andreea vornicu echipa experti saracie energetica - orse

Andreea Vornicu

Andreea Vornicu este doctor și cercetător în Științe Politice și Dezvoltare Internațională. Andreea combină interesele academice legate de dezvoltarea sustenabilă a societăților cu cercetarea aplicată în domeniul sărăciei energetice. În ultimii ani, Andreea a fost implicată în numeroase proiecte de cercetare și de policy și a desfășurat activități de teren în diverse țări din Europa Centrală și de Est și Orientul Mijlociu, dezvoltând expertiză în domeniul de policy și distribuția actorilor interesați în procesul de luare a deciziilor privind sărăcia energetică.

Cel mai recent proiect în care Andreea este implicată este “Facilitating Socially Just Carbon Pricing Policies in Central and Eastern Europe”, prin care, alături de cercetători din Polonia și Germania, explorează modul în care mecanismele de taxare a carbonului pot fi aplicate într-o manieră care să reducă sărăcia energetică și să susțină procesele de tranziție justă, dezvoltând și o competență specifică în politicile privind ETS în regiunea central-est europeană.

ancuta maria magurean expert - orse

Ancuța Maria Măgurean

Ancuța Maria Măgurean are 12 ani de experiență în domeniul eficienței energetice a clădirilor, fiind auditor energetic pentru clădiri gradul I, cadru didactic la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, expert al Comisiei Europene, Vicepreședinte al AAECR (Asociația Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România).

Activitatea ei se concentrează atât pe componenta de inginerie, prin elaborarea de audituri energetice, abordate holistic, cu propunerea de soluții tehnice (pentru HVAC, DHW, iluminat și surse regenerabile de energie), care să conducă la creșterea performanței energetice a clădirilor, cu focus pe implementarea conceptului de proiectare nZEB (nearly Zero Energy Buildings), pentru o gamă largă de clădiri, cu asigurarea de suport tehnic pentru autoritățile municipale, cât și pe componentele de activitate didactică și cercetare științifică.

Este cadru didactic la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, titular al cursului: „Auditarea și Certificarea Sistemelor Energetice”, în cadrul masteratului “Energii Regenerabile”. Este lector la cursuri universitare postuniversitare pentru creșterea competențelor profesioniștilor (arhitecți și ingineri) în eficiența energetică a clădirilor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și la  Universitatea “Gheorghe Asachi” din Iași, respectiv la cursuri de formare auditori energetici pentru clădiri în cadrul AAECR. Este implicată în calitate de expert al Comisiei Europene în evaluarea proiectelor de cercetare în domeniul eficienței energetice a clădirilor, finanțate prin programul HORIZON.

Cercetarea ei științifică se concentrează, de asemenea, pe eficiența energetică a clădirilor, inclusiv simulări termotehnice avansate, bazate pe metode numerice și tehnici de Inteligență Artificială introduse și aplicate în domeniul ingineriei civile. Este recenzor la jurnale științifice ISI.

Începând cu 2014 face parte din echipe internaționale în proiecte de cercetare cu finanțare europeană (IEE, HORIZON 2020), pe tematici ca: proiecte-pilot pentru implementarea nZEB în clădiri nerezidențiale, evaluarea nivelului de implementare al cerințelor EPBD (Directiva Performanței Energetice a Clădirilor), cu scopul aducerii de amendamente directivei.