Ancuța Maria Măgurean are 12 ani de experiență în domeniul eficienței energetice a clădirilor, fiind auditor energetic pentru clădiri gradul I, cadru didactic la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, expert al Comisiei Europene, Vicepreședinte al AAECR (Asociația Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România).
Activitatea ei se concentrează atât pe componenta de inginerie, prin elaborarea de audituri energetice, abordate holistic, cu propunerea de soluții tehnice (pentru HVAC, DHW, iluminat și surse regenerabile de energie), care să conducă la creșterea performanței energetice a clădirilor, cu focus pe implementarea conceptului de proiectare nZEB (nearly Zero Energy Buildings), pentru o gamă largă de clădiri, cu asigurarea de suport tehnic pentru autoritățile municipale, cât și pe componentele de activitate didactică și cercetare științifică.
Este cadru didactic la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, titular al cursului: „Auditarea și Certificarea Sistemelor Energetice”, în cadrul masteratului “Energii Regenerabile”. Este lector la cursuri universitare postuniversitare pentru creșterea competențelor profesioniștilor (arhitecți și ingineri) în eficiența energetică a clădirilor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și la Universitatea “Gheorghe Asachi” din Iași, respectiv la cursuri de formare auditori energetici pentru clădiri în cadrul AAECR. Este implicată în calitate de expert al Comisiei Europene în evaluarea proiectelor de cercetare în domeniul eficienței energetice a clădirilor, finanțate prin programul HORIZON.
Cercetarea ei științifică se concentrează, de asemenea, pe eficiența energetică a clădirilor, inclusiv simulări termotehnice avansate, bazate pe metode numerice și tehnici de Inteligență Artificială introduse și aplicate în domeniul ingineriei civile. Este recenzor la jurnale științifice ISI.
Începând cu 2014 face parte din echipe internaționale în proiecte de cercetare cu finanțare europeană (IEE, HORIZON 2020), pe tematici ca: proiecte-pilot pentru implementarea nZEB în clădiri nerezidențiale, evaluarea nivelului de implementare al cerințelor EPBD (Directiva Performanței Energetice a Clădirilor), cu scopul aducerii de amendamente directivei.