Fenomenul sărăciei energetice în România s-a acutizat în contextul pandemiei, după cum arată mai mulți indicatori utilizați de Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) pentru măsurarea acestui fenomen. În contextul suprapunerii crizei energetice peste cea pandemică, este de așteptat ca acest fenomen să ia și mai mult amploare. De aceea e nevoie de măsuri nu doar pentru atenuarea efectelor, prin ajutoare sociale, ci care să contribuie, pe termen mediu și lung, la tratarea cauzelor.
A trecut un an de la aprobarea Legii consumatorului vulnerabil nr. 226/ septembrie 2021, care definește sărăcia energetică drept „imposibilitatea consumatorului vulnerabil de acoperire a nevoilor energetice minimale”. Totuși, nici acum nu au fost prezentate public nevoile energetice minimale, limita minimă a consumului urmând a fi fost stabilită „prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale, pe baza datelor puse la dispoziție de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, precum și de Institutul Național de Statistică”.
În acest context, Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) vă invită vineri, 16 septembrie 2022, în intervalul orar 11:30 – 12:30, la o dezbatere online despre necesitatea aprobării acestor nevoi energetice minimale, mai ales în contextul crizei energetice pe care o traversăm. De asemenea, vom analiza cât de eficiente sunt măsurile actuale de protecție ale statului pentru consumatorii aflați în situație de sărăcie energetică, în lipsa definirii acestor nevoi energetice minimale.
- Dezbaterea va fi transmisă online, LIVE pe pagina de Facebook a Observatorului Român al Sărăciei Energetice.
Se vor alătura discuțiilor următorii experți:
Anca Sinea – Coordonator ORSE, Vicepreședinte al Asociației Centrul pentru Studiul Democrației
George Jiglău – Lector universitar în Științe Politice la Universitatea Babeș-Bolyai și președinte al Centrului pentru Studiul Democrației
Ancuța Măgurean – Cadru didactic la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, expert al Comisiei Europene, Vicepreședinte al AAECR (Asociația Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România)
Silvia Dinică – Senator, Președinte al Comisiei știință, inovare și tehnologie
Horia Petran – Cercetător științific principal și coordonator al Building Knowledge Hub din România, membru fondator al Asociației Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România și președinte al Asociației Cluster Pro-nZEB, pentru promovarea clădirilor cu un consum aproape zero de energie
Moderator: Teodora Vasâlca-Cimpoi – Content Manager EM360, Fondator newsenergy.ro
Subiecte de discuție:
1. Statistică sărăcie energetică în România
2. Ce sunt nevoile energetice minimale, cum sunt definite în lege și de ce sunt importante
3. Cum ar putea ajuta la protejarea consumatorilor vulnerabili în actualul context de criză energetică
4. Când ar putea fi definite, cum va fi asigurată implementarea lor și cum vor fi îmbunătățite
5. Cum sunt sprijiniți în prezent consumatorii aflați în situație de sărăcie energetică și cât de corect este actualul sistem de protecție
6. Dreptul la energie și consecințele sărăciei energetice asupra celor afectați
Vă așteptăm alături de noi la această discuție despre nevoile energetice minimale și măsurile de protecție pentru consumatorii vulnerabili, în contextul crizei energetice.
SĂRĂCIA ENERGETICĂ ȘI NEVOILE ENERGETICE MINIMALEFenomenul sărăciei energetice în România s-a acutizat în contextul pandemiei și, mai ales, în cel al crizei energetice pe care o traversăm. Accesul la energie este un drept esențial, și totuși foarte mulți români sunt nevoiți sa trăiască în locuințe reci în timpul iernii, pentru că nu își vor permite să se încălzească. Sărăcia energetică are multiple consecințe socio-economice asupra celor afectați – inclusiv asupra sănătății acestora. Cât de eficient este sistemul actual de sprijin guvernamental pentru cei aflați în această situație în România? Vom analiza aceste lucruri într-o dezbatere LIVE organizată astăzi de Observatorul Român al Sărăciei Energetice. Vă invităm să rămâneți alături de noi!
Posted by Observatorul Român al Sărăciei Energetice on Friday, September 16, 2022