Skip to main content

Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) a organizat, pe data de 9 noiembrie 2023, o dezbatere în care a fost analizat impactul pe care l-au avut creșterile prețurilor la energie din sezonul rece 2021-2022, în condițiile aplicării măsurilor de plafonare și compensare a facturilor pentru contracararea crizei energetice. Analiza a cuprins tabloul general cu evoluția sărăciei energetice în ultimii 10 ani, în România.

dezbatere saracie energica orse webinar banner

Dezabaterea online a fost transmisă live pe paginile de Facebook și de LinkedIn ale Observatorului Român al Sărăciei Energetice. Evenimentul a fost anunțat AICI.

Parteneri media ai evenimentului au fost: e-nergia, InvesTenergy, Focus Energetic, energynomics, NewsEnergy

Subiectele dezbaterii:

  • Evoluția principalilor indicatori privind sărăcia energetică în România, în perioada 2013-2022 și cu precădere în contextul pandemiei COVID-19 și al crizei energetice cauzate de războiul din Ucraina;
  • Impactul măsurilor privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie în raport cu sărăcia energetică;
  • Principalele cauze ale sărăciei energetice;
  • Categorii vulnerabile și factori de risc;
  • Soluții și recomandări pentru combaterea acestui fenomen.

Principalele noutăți prezentate în cadrul dezbaterii

Pandemia Covid-19 și criza prețurilor ridicate la energie au acutizat sărăcia energetică în România. Jumătate dintre gospodării sunt afectate de sărăcie energetică, adică se află în incapacitatea de a-și asigura necesarul de energie pentru încălzire, iluminat etc. la standarde adecvate sau suferă de pe urma facturilor mari la energie. Astfel, pentru 37,3% dintre gospodării energia a devenit prea scumpă, depășind 10% din coșul zilnic de consum, conform datelor Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE), prezentate în cadrul dezbaterii.

Totodată, două din zece gospodării (19,8%) și-au redus drastic consumul de energie pentru încălzire, aflându-se în sărăcie energetică extremă, situație ce afectează cu precădere gospodăriile din mediul rural.

Află detalii: ORSE: Sărăcia energetică afectează jumătate dintre gospodăriile din România

Mai mult, sărăcia energetică afectează nu doar populația cea mai săracă, ci este un fenomen care a crescut alarmant și în rândul populației cu venituri medii. Rata sărăciei energetice măsurate prin indicatorul LIHC („Low Income, High Cost”) arată că aproximativ jumătate dintre gospodăriile din decilele 3 și 4 de venit au căzut anul trecut în sărăcie după plata facturilor la energie, acestea fiind cele mai afectate categorii.

De asemenea, rata sărăciei energetice în rândul gospodăriilor din decilele 4 și 5 de venit a crescut de circa cinci ori în 2022 față de 2021, arată studiul efectuat de Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE), pe baza datelor cuprinse în Ancheta Bugetelor de Familie realizată de Institutul Național de Statistică.

Află detalii: ORSE: Gospodăriile cu venituri medii din România sunt tot mai afectate de sărăcie energetică

Vă invităm să urmăriți, în materialul video de mai jos, dezbaterea integrală.

Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) a organizat recent o dezbatere în care a fost analizat impactul pe care l-au avut creșterile prețurilor la energie din sezonul rece 2021-2022, în condițiile aplicării măsurilor de plafonare și compensare a facturilor pentru contracararea crizei energetice. Analiza a cuprins tabloul general cu evoluția sărăciei energetice în ultimii 10 ani, în România. 🎥Dacă nu ai reușit să urmărești dezbaterea live, poți reasculta oricând înregistrarea, pentru o înțelegere mai aprofundată a acestui fenomen, a cauzelor și efectelor lui asupra cetățenilor. Nu în ultimul rând, experții ORSE prezintă soluții necesare pentru combaterea sărăciei energetice. 🔎Și mai multe informații vei găsi pe site-ul ORSE.

Posted by Observatorul Român al Sărăciei Energetice on Tuesday, December 12, 2023

***

Despre Observatorul Român al Sărăciei Energetice

Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) este un proiect inițiat de Centrul pentru Studiul Democrației, think-tank înființat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Știinţe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, în cadrul căreia funcționează ca centru de cercetare acreditat.

Scopul acestei inițiative este de a oferi o perspectivă de 360 de grade asupra sărăciei energetice la nivel național, precum și expertiza necesară pentru combaterea acestui fenomen complex, ce afectează o mare parte a populației. ORSE reunește experți de vârf din diverse domenii relevante pentru subiectul sărăciei energetice din România, pentru a identifica cele mai bune soluții. Mai multe informații despre acest proiect, dar și despre fenomenul sărăciei energetice la nivel național puteți afla de pe website-ul ORSE: www.saracie-energetica.ro.

Leave a Reply