Eficiența energetică scăzută a locuințelor este considerată a fi unul dintre factorii majori care duc la sărăcie energetică.
Studiile tratează mai mulți FACTORI care pot influența CONFORTUL TERMIC în gospodării precum: calitatea redusă a anvelopei clădirii, a izolației acoperișului, a geamurilor, a izolației instalațiilor, prezența infiltrațiilor, a umezelii și mucegaiului.
Randamentul energetic scăzut al locuințelor din panouri prefabricate, precum sunt blocurile de locuințe ridicate în perioada comunistă, este documentat în mod specific. Totodată, este pusă problema lipsei de investiții în locuințele din mediul rural, dar și calitatea scăzută a sobelor care, pe lângă randamentul scăzut în raport cu nevoia de încălzire, pot produce și alte efecte asociate, precum poluarea mediului înconjurător și interior sau diferite afecțiuni respiratorii.
În consecință, MĂSURILE DE EFICIENȚĂ ENERGETICĂ, cum ar fi îmbunătățirea anvelopei și înlocuirea sistemelor de încălzire și răcire cu echipamente mai eficiente, au fost tratate încă de la început ca fiind CEL MAI EFICIENT MOD de a aborda problema sărăciei energetice.