Skip to main content

20 decembrie 2023. Corina Murafa, expert în politici energetice și climatice și membru al Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE), a fost numită în Comitetul Economic și Social European, organism consultativ al Uniunii Europene. Instituția reprezintă vocea societății civile în raport cu legiuitorii europeni, cu scopul de a îmbunătăți politicile publice. Corina Murafa a fost aleasă ca expert afiliat al Centrului pentru Studiul Democrației, organizație care a inițiat ORSE, propunerea, susținută și de numeroase organizații de mediu, fiind aprobată de Guvern și de Consiliul UE.

Comitetul Economic și Social European (CESE) este consultat de Parlamentul European, de Consiliul UE și de Comisia Europeană cu privire la diverse subiecte. De asemenea, Comitetul poate emite avize din proprie inițiativă. Acest organism consultativ are ca principale sarcini adaptarea politicii și legislației UE la condițiile economice și sociale, căutând un consens în beneficiul comun, facilitarea dialogului dintre legiuitori și organizațiile de lucrători, angajatori și alte grupuri de interese, precum și susținerea valorilor integrării europene și democrației participative în rândul organizațiilor societății civile.

Numărul de membri în CESE pentru fiecare stat depinde de populația țării respective, iar România are 15 reprezentanți în această instituție europeană. Mandatul Corinei Murafa a început în luna noiembrie 2023 și se întinde până în septembrie 2025, putând fi reînnoit. Expertul ORSE va putea contribui la îmbunătățirea legislației europene în domeniul energiei și climei, făcând parte din componența a două secțiuni ale CESE: Transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională (TEN), respectiv Agricultură, dezvoltare rurală şi protecția mediului (NAT).

Succesul propunerii noastre de numire a Corinei Murafa pentru un mandat în CESE e un pas ce reprezintă o recunoaștere a rezultatelor muncii noastre de până acum în cadrul Observatorului Român al Sărăciei Energetice. Sărăcia energetică și tranziția energetică justă sunt teme centrale ale Comitetului Economic și Social European. Prin ORSE am reușit să așezăm mai mult pe agenda publică românească aceste subiecte, pentru care susținem în permanență dialogul și soluțiile care să trateze problemele de la rădăcină”, a declarat Anca Sinea, coordonatorul Observatorului Român al Sărăciei Energetice.

Ea a adăugat că instituțiile europene trebuie să țină cont mai mult de faptul că statele membre au capacități diferite de abordare a sărăciei energetice și a tranziției juste. De aceea, este foarte important să existe cadre de monitorizare la nivel național pe aceste subiecte.

Vrem să găsim soluții ca statele membre mai puțin dezvoltate economic, cum este România, să utilizeze în manieră optimă instrumentele necesare pentru o tranziție energetică justă. Succesul sau eșecul Pactului Verde european va depinde foarte mult de felul în care este abordat acest proces de transformare în statele din Centrul și Estul Europei. Nu este suficient ca statele europene dezvoltate să fie convinse de beneficiile tranziției verzi și digitale. Dacă statele din est nu înțeleg beneficiile, atunci această regiune va rămâne vulnerabilă. E important să se înțeleagă că nu pot fi tratate cu aceeași măsură economiile performante, care au capacitate administrativă dezvoltată, și statele care au aderat mai târziu la UE și au capacitate comparativ mai redusă. Țări ca România și Bulgaria trebuie ajutate și îndrumate mai ferm de către instituțiile europene, pentru a parcurge aceste etape evitând posibilele derapaje”, a declarat Corina Murafa, expert al Observatorului Român al Sărăciei Energetice.

Foto Corina Murafa - orse

Ea a menționat că, în noua capacitate, vrea să contribuie la o mai bună vizibilitate a mediului academic și civil românesc în spațiul european de elaborare a politicilor publice, crescând influența acestora în acțiunile europene în domeniul energie și climă.


Despre Observatorul Român al Sărăciei Energetice

Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) este un proiect inițiat de Centrul pentru Studiul Democrației, think-tank înființat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Știinţe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, în cadrul căreia funcționează ca centru de cercetare acreditat.

Scopul acestei inițiative este de a oferi o perspectivă de 360 de grade asupra sărăciei energetice la nivel național, precum și expertiza necesară pentru combaterea acestui fenomen complex, ce afectează o mare parte a populației. ORSE reunește experți de vârf din diverse domenii relevante pentru subiectul sărăciei energetice din România, pentru a identifica cele mai bune soluții. Mai multe informații despre acest proiect, dar și despre fenomenul sărăciei energetice la nivel național puteți afla de pe website-ul ORSE: www.saracie-energetica.ro.

Leave a Reply