Skip to main content

Corina Murafa, expert afiliat al Centrului pentru Studiul Democrației (CSD), organizație care a inițiat Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE), prezintă bilanțul celor 16 luni de mandat în Comitetul Economic și Social European (CESE) – instituția europeană care aduce la masa deciziilor vocea ONG-urilor, sindicatelor și mediului de afaceri, cu scopul de a îmbunătăți politicile publice.

În CESE, unde a fost a fost aleasă ca expert afiliat al CSD, Corina Murafa a făcut parte din două secțiuni: NAT – Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului și TEN – Secțiunea pentru transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională.

📌 După 16 luni de activitate intensă, bilanțul său include:

✅ 100% prezență la toate ședințele de Plen și de secțiune;

✅ Peste 20 de intervenții în Plen, în dialog cu comisari europeni și alți factori de decizie;

✅ Raportoare pentru 2 avize CESE esențiale: eliminarea subvențiilor pentru combustibili fosili într-un mod echilibrat și promovarea producției de tehnologii curate în Europa;

✅ Președintă de Grup de Studiu pentru 3 avize, facilitând consensul între angajați, angajatori și ONG-uri;

✅ Membră în grupurile de studiu pentru alte 13 avize;

✅ Reprezentarea CESE la 8 evenimente internaționale de nivel înalt;

✅ Organizarea și participarea la 5 evenimente naționale pentru dialog cu societatea civilă.

Munca sa de reprezentare nu ar fi fost posibilă fără sprijinul și dialogul permanent cu societatea civilă din România, căreia îi mulțumește pentru implicare. A fost un efort de echipă, atât cu colegii din Centrul pentru Studiul Democrației, cât și cu numeroși activiști și experți români, ale căror idei și preocupări le-a dus la Bruxelles.

„Am încercat să rezum în acest raport de activitate sute, poate chiar mii de ore de lucru pe documente, în negocieri politice, la conferințe și grupuri de studiu. În toate aceste eforturi am căutat să aduc perspectiva europeană în România, într-o perioadă în care România are atât de multă nevoie de Europa, dar și perspectiva românească la Bruxelles, într-un moment în care proiectul politic european are nevoie mai mult ca oricând de susținere de la firul ierbii, din partea societății civile”, declară Corina Murafa, membru ORSE.