Cine suntem

Sărăcia energetică este o provocare importantă și un fenomen complex, ce necesită resurse substanțiale și cu un grad ridicat de sofisticare pentru combaterea eficientă a acestuia. Sistemul actual de ajutorare a celor aflați în situație de sărăcie energetică continuă să excludă multe gospodării în nevoie, la nivel național. De fapt, direcționarea greșită a ajutoarelor este una dintre principalele probleme ale sistemului existent.

Pentru a identifica cele mai bune soluții, existența unui organism multidisciplinar format din experți de top, care să ofere o perspectivă de 360 de grade asupra fenomenului sărăciei energetice în România, este primordială.

În acest context, Centrul pentru Studiul Democrației, una dintre cele mai importante organizații care se ocupă de sărăcia energetică din România, a inițiat Observatorul Român al Sărăciei Energetice.

Prin acest proiect, aducem la aceeași masă experți de vârf din diverse domenii relevante pentru subiectul sărăciei energetice din România.

Împreună, ne propunem să deblocăm resursele necesare pentru a înțelege mai bine cauzele fundamentale ale sărăciei energetice pe plan local, impactul măsurilor și politicilor, dar și să sprijinim identificarea de soluții bazate pe analize aprofundate, date și un schimb european de idei.

Centrul pentru Studiul Democrației (CSD)

Centrul pentru Studiul Democrației (CSD) este un think-tank înființat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Știinţe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, unde funcționează ca centru de cercetare acreditat. Odată cu diversificarea colaborărilor derulate de CSD și a proiectelor în care acesta s-a implicat, cu precădere în zona societății civile, a fost creată, în octombrie 2012, Asociația Centrul pentru Studiul Democrației (ACSD).

Activitățile ACSD vin în completarea cercetărilor derulate de Centru, prin proiecte aplicate și colaborări cu organizații civice cu preocupări conexe, precum educația, promovarea cetățeniei democratice si elaborarea de politici publice de calitate.

În prezent, suntem cea mai importantă organizație care se ocupă de sărăcia energetică din România.

Activitatea de cercetare realizată până acum ne-a conferit o voce și o poziție de referință pe această temă atât la nivel național, cât și european. Experții CSD ocupă poziții de coordonare în rețeaua europeană de expertiză în domeniul sărăciei energetice COST ENGAGER, coordonează proiecte de cercetare și expertiză în consorții multinaționale, precum este proiectul norvegian ENCHANT H2020,  elaborează studii care stau la baza unor inițiative politice naționale și europene pe subiect, sunt membri în Consiliul Economic și Social și participă în consorții care au ca obiectiv influențarea procesului legislativ european.

Află mai multe despre noi și munca noastră: